вівторок, 11 квітня 2023 р.

 

 Шановні відвідувачі блогу 

"Методичні студії Ірини Лов'янової"!

Вас вітає авторка блогу, доктор педагогічних наук, професор, професорка кафедри математики та методики її навчання Криворізького державного педагогічного університету.

Запрошую до співпраці в царині методики навчання математики. Буду рада спілкуванню з тими дописувачами, які також опікуються проблемами якісної математичної освіти і зацікавлені у її удосконаленні. 

Сподіваюся, що на сторінках блогу  багато цікавого матеріалу з МНМ, МНМ у профільній школі знайдуть студенти педагогічних ЗВО - в майбутньому вчителі математики; отримають корисні поради з педагогічної практики та скористаються матеріалами методичних посібників молоді вчителі-початківці; а молоді науковці зможуть оглянути мої числені наукові публікації в різних вітчизняних і закордонних виданнях, які присвячені питанням математичної підготовки учнів ЗСО в сучасній українській школі. 


суботу, 2 січня 2021 р.

Навчальна практика "INTEL Навчання для майбутнього"


МОДУЛЬ 11

Корисні посилання: зміст модуля 11

Демонстрація Портфоліо



Навчання не має границь






Успіху всім учасникам проекту на захисті
!

понеділок, 7 січня 2019 р.

МОДУЛЬ 10

Корисні посилання: 



Завдання
Вправа 1. Створення документа для фасилітації Оскільки при навчанні за методом проектів учитель витрачає менше часу на «викладання» навчального змісту учням, процес навчання має бути добре організованим для того, щоб весь час бути впевненим
у тому, що учні розуміють і усвідомлюють свої навчальні потреби та засвоюють зміст, передбачений навчальною програмою. У класі, в якому панує справжнє особистісно-орієнтоване навчання, учитель уважно прислухається до того, що говорять учні, спостерігає за їх роботою, постійно маючи на увазі поставлені навчальні цілі. Учителю необхідно розробити інструментарій, що має допомогти йому збирати, інтерпретувати (пояснювати) та використовувати відомості про процес навчання учнів, розробити такі засоби, які допоможуть йому сфокусуватися на тому, чому і як навчаються учні. У цій вправі ви переглянете приклади документів для фасилітації, які сприяють, скеровують навчання учнів. Це потрібно для того,, щоб у вас виникли власні ідеї щодо створення аналогічних ресурсів для своєї навчальної теми. Ви створите свій документ, презентацію, електронну таблицю чи веб-ресурс, які сприятимуть підтримці навчання учнів при розробці ними проекту. Ролі вчителя та учнів у навчальному процесі, що базується на навчальних потребах учнів та використанні методу проектів, відрізняються від їх ролей при традиційному навчанні. У цій вправі ви з’ясуєте, як комп’ютерні технології можуть допомогти стати
фасилітатором. 
Примітка. Фасилітація (англ. facilitate - полегшувати, сприяти) – стиль педагогічного спілкування, який передбачає полегшення взаємодії під час спільної діяльності; ненав’язлива допомога групі чи окремій людині в пошуку способів виявлення і розв’язування проблем, налагодженні комунікативної взаємодії між суб’єктами діяльності. (Енциклопедія освіти/АПН. – К: Юрінком Інтер, 2008)

Завдання на оцінку:

  • документ фасилітації у папці "Оцінювання";
  • завершений план вивчення теми з посиланнями на всі розроблені у проекті продукти у папці "Плани";
  • план впровадження проекту у папці "Плани";
  • завершений блог із дописами про 10 модулів проекту.
МОДУЛЬ 9

Корисні посилання: 


Завдання
Вправа 1. Диференціація навчання. Присутність у звичайному класі учнів із різноманітними навчальними особливостями і потребами – це особливий виклик для вчителів.
Але з іншого боку, вміння вчителя враховувати та задовольняти різні навчальні потреби учнів може призвести до багатогранного різноманітного корисного навчального досвіду для всіх учнів.
Задоволення потреб усіх учнів потребує ретельної підготовки та планування вивчення навчальної теми. Кожен учень вимагає відповідної підтримки для того, щоб почуватися впевнено та комфортно в різних навчальних ситуаціях та щоб бути незалежним у навчанні. Учні, які мають труднощі в навчанні, та учні з особливими здібностями й талантами потребують різних видів підтримки. Певною мірою цю допомогу можна забезпечити, використовуючи різні
педагогічні технології.
Ви продумаєте, яку саме допомогу потрібно надати учням, щоб:
• змінювати їх ставлення до навчання;
• допомагати учням виділяти та позначати певні етапи, планувати та організовувати своє навчання, поділяти або об’єднувати в категорії та структурувати знання;
• залучати їх до нових концепцій та ідей.

Завдання на оцінку:
  • загальна таблиця оцінювання за проектом (Google- таблиці) з діаграмами,
  • завершений план вивчення теми  з посиланнями на всі розроблені у проекті продукти.
МОДУЛЬ  8

Корисні посилання:



Завдання
Вправа 1. Перегляд прикладів планів та описів оцінювання У цьому кроці ви переглянете створені іншими вчителями плани та описи оцінювання для того, щоб отримати ідеї для створення власного оцінювання. У наступній вправі в розділі Оцінювання вашого Плану вивчення теми ви опишете всі інструменти оцінювання, які плануєте використати під час навчання своїх учнів, мету застосування кожного
виду оцінювання, вкажете, коли саме кожен окремий вид оцінювання буде  використано у вашому класі під час впровадження проекту. При ознайомленні з прикладами звертайте увагу, які методи і інструменти оцінювання використовували вчителі.
1. Зверніться до папки Приклади Портфоліо розділу Ресурси.
2. Розгляньте 2-3 приклади описів оцінювання в Планах вивчення теми.
3. Виберіть послідовно декілька навчальних тем і перегляньте приклади методів та інструментів оцінювання, клацаючи на гіперпосиланнях та розглядаючи відповідні інструменти оцінювання.
Під час перегляду ви можете знайти приклади інструментів оцінювання, які ви захочете завантажити на свій комп’ютер, зберегти, потім переробити, адаптувавши його до обраної навчальної теми. 
При створенні свого власного оцінювання ви, напевне, створите кращі інструменти оцінювання, ніж наведені в цих прикладах. Для того, щоб допомогти вам у створенні плану оцінювання, ми пропонуємо під час перегляду подумати над наступними запитаннями:
• Які з запропонованих методів та інструментів оцінювання можуть бути використані у вашому класі при вивченні обраної теми?
• Які дані ви та ваші учні отримаєте, використовуючи ці методи та інструменти оцінювання?
• Як оцінювання може допомогти учням стати самоспрямованими в навчанні та готовими до співпраці?
• Як за допомогою наведених методів та інструментів оцінювання відбувається визначення рівнів розвитку навичок мислення вищих рівнів, навичок 21 століття?
• Які методичні засоби та прийоми потрібно застосувати для того, щоб учні могли ефективно використовувати оцінювання для розвитку та навчання?
• Чи відомі вам інші форми, методи та інструменти оцінювання, які можна використовувати, замість тих , з якими ви вже ознайомились, або в додачу до них? Які дані вони можуть вам надати?

Вправа 2. Створіть документ для оцінювання, обравши один з наступних варіантів:
Варіант 1. Створіть новий або модифікуйте один з існуючих засобів оцінювання, використовуючи бібліотеку з сайту Оцінювання проектів.
Варіант 2. Завантажте та переробіть засіб оцінювання з розділу Стратегії оцінювання ресурсу Оцінювання проектів
Варіант 3. Створіть власний засіб оцінювання за допомогою
текстового редактора.

Завдання на оцінку:
  • адаптована до проекту форма оцінювання учнівського прикладу  у папці "Оцінювання";
МОДУЛЬ 7

Корисні посилання:

 зміст модуля 7


Завдання
Вправа 1. Перегляд прикладів учнівських робіт
Створення вами прикладу учнівської роботи з позиції учня дає змогу перш, ніж пропонувати учням проектні завдання, вирішити, чи ці завдання та вимоги, які ви ставите перед учнями в навчальному проекті, відповідають навчальним потребам, віку та можливостям ваших учнів. Створення такої учнівської роботи допомагає вам визначити, на якому матеріалі та можливих труднощах для учнів потрібно зосередити свою увагу під час навчання. У цьому модулі ви розробите та створите приклад, який допоможе вам продемонструвати, чому саме будуть навчатися ваші учні. Крім того, цей приклад учнівської роботи ви потім презентуєте своїм учням перед тим, як вони, можливо, вперше виконуватимуть самостійно подібну учнівську роботу.
У наступному модулі ви створите інструменти оцінювання такої учнівської роботи та розробите інструктивні матеріали, що допоможуть учням впоратися з проектами.
Вправа 2. Планування прикладу учнівської роботи
При плануванні прикладу учнівської роботи обміркуйте, на які Основні запитання проекту, вимоги освітніх стандартів, навчальні цілі до проекту, навички мислення вищих рівнів та навички 21 століття ви орієнтуєтеся при створенні саме цього прикладу. Потім визначте комп’ютерні технології, які краще за все допоможуть розвинути навички, якими ваші учні мають оволодіти та продемонструвати наприкінці проекту.
Такі комп’ютерні роботи можуть бути створені учнями на різних етапах проекту і з різними цілями. Наприклад, учні можуть створити презентацію на початку навчального проекту для залучення до роботи інших членів громади або ж можуть створити публікацію, щоб звітувати та інформувати про хід та результати дослідження наприкінці проекту.

Завдання на оцінку:


учнівський приклад (або колективний сайт проекту, або колективна презентація, або публікація, або інший запропонований вами продукт комунікації і презентації результатів роботи в проекті)
МОДУЛЬ 6

Корисні посилання:

зміст модуля 6


Завдання: 
Вправа 1. Продумайте і запишіть нижче щонайменше три запитання різних типів з теми проекту, наприклад:
• відкрите запитання, на яке немає однозначної відповіді і яке потребує розгорнутої відповіді;
• запитання з декількома правильними відповідями;
• запитання, на яке існує одна правильна відповідь;
• запитання, відповіді на яке можна надати у вигляді шкали від найнижчого до найвищого рівня/якості/ступеня;
Використовуючи ці питання створіть мережевий опитувальник за допомогою google-форм
Вправа 2. Робота з Планом вивчення теми
1. Додайте до свого Плану вивчення теми у розділі Діяльність учнів те, як саме ви та ваші учні будете використовувати комунікаційні сервіси та сервіси для співробітництва. Опишіть у Плані місце та роль опитувальника, який ви створили в цьому Модулі.
2. Перегляньте розділ плану Навчальні цілі і внесіть зміни до навчальних цілей, які можуть бути реалізовані при вивченні теми щодо використання комунікаційних можливостей Інтернету та співробітництва учнів в Інтернеті.
3. Збережіть свій План.
Вправа 3. Заповнюємо папку портфоліо "Dozvoly", для цього скачуємо у відповідну папку власного портфоліо документи 3.- 6. із корисних посилань

Завдання на оцінку:
мережевий опитувальник з теми за якою виконується проект